DESIGNED BY JOOMLA2YOU

Ecological Engineering

Waterkwaliteit

Aquatische ecologie

Duurzaamheid

Bioniers is lid van

Bioniers is lid van

In opdracht van InnovatieNetwerk hebben Bioniers en Probos onderzoek gedaan naar de technische stand van zaken, kosten en baten van een wilgen brandstofbos dat tevens afvalwater zuivert.

Wilgenplantages bieden perspectieven om kostenneutraal effluent van rwzi’s of bedrijfsafvalwater te behandelen en tegelijkertijd brandhout te produceren. Omdat wilgen veel water verdampen, wordt al het afvalwater waarmee de plantages worden bevloeid door de wilgen gebruikt en is er per saldo geen lozing. De opbrengst van de plantages kan gebruikt worden als brandstof en zo wordt CO2-uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen vermeden. Wilgenzuivering past perfect binnen het concept van de grondstoffen- en energiefabriek.

Schematische weergave van een wilgenzuivering. Illustratie: Gebca Velema, Probos.

 

Update mei 2015

Bioniers realiseert samen met Probos en Wetlantec een wilgenzuivering bij het gerenoveerde Biesboschmuseum. Deze aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door InnovatieNetwerk. In deze zuivering wordt het water uit de wc's en het restaurant gezuiverd alvorens het wordt geloosd. Een groot deel van het afvalwater wordt verdampt door de wilgen, zodat de lozing kleiner wordt. De geoogste wilgen zullen worden gestookt in de biomassakachel van het museum.

 

Lees het H2O artikel

Download het volledige rapport

Wat Bioniers doet

Bioniers adviseert, voert onderzoek uit en innoveert. Ook detacheringen behoren tot de mogelijkheden.

Bioniers streeft naar de hoogst mogelijke kwaliteit en bij ons is een afspraak een afspraak.

Missie

Bioniers wil bijdragen aan een schone, leefbare leefomgeving, met name zorg dragen voor mooi, schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater.

Daarnaast wil Bioniers bijdragen aan de integratie van de mens met zijn natuurlijke omgeving. Dit kan door de natuur in te zetten voor bijvoorbeeld waterzuivering.

Over Bioniers

Bioniers is het eenmansbedrijf van Ir. Adrie Otte. Adrie heeft 25 jaar werkervaring als (senior) adviseur waterkwaliteit, aquatische ecologie en ecologisch ontwerp.

Waar vind u ons

Bioniers

Weg naar Laren 140

7203 HR Zutphen

06-402 152 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.